Asansör Kullanım Talimatı

ASANSÖR KULLANIM TALİMATI

A. İşveren ve işveren vekillerinin asansörlerde alması gereken kurallar
1. Asansörleri taşıma kapasitelerinin dörtte biri oranında çalışanın kullanması sağlanmalıdır. (Sekiz kişilik asansöre 2 kişi, 16 kişilik asansöre 4 kişi binebilir.)
2. Asansör kapısı girişlerine asansöre binebilecek kişi sayısı belirtilmeli ve bu sayıdan fazla kişinin içeri girmesi engellenmelidir ve bu hususta talimat asılmalıdır.
3. Asansör kapı girişine 1,5 metre sosyal mesafe kuralına uygun olarak asansöre giriş için bekleyen kişilerin zeminde duracakları yerlere işaretlemeler yapılmalıdır.
4. Asansör içinde çalışanların duracağı zemin işaretlenmelidir. İşaretlemede çalışanların duruş istikametleri belirtilmelidir. Çalışanların duruş istikametleri birbirini görmeyecek şekilde işaretlenmelidir.
5. Asansörlerin zemini, tutma kolları, iç duvarları ve düğmeleri dâhil;
i. Düşük risk grubunda her vardiya için vardiya başında, vardiya sonunda ve vardiya süresi içinde de en az 2 kez olmak üzere toplamda en az 4 defa,
ii. Orta risk grubunda her vardiya için vardiya başında, vardiya sonunda ve vardiya süresi içinde de en az 3 kez olmak üzere toplamda en az 5 defa,
iii. Yüksek risk grubunda her vardiya için vardiya başında, vardiya sonunda ve vardiya süresi içinde de en az 5 kez olmak üzere toplam 7 defa, etanol bileşiklerinde en az %78 alkol yoğunluğuna sahip veya 2-propanol (izopropil) alkol bileşiklerinde en az %70 alkol yoğunluğuna sahip dezenfektanlarla silinmelidir. Sıvı dezenfektanlar püskürtülerek uygulanmamalı, mutlaka silme işlemi uygulanmalıdır. Dezenfekte edilen alan en az 20 dakika havalandırılmalı ve bu esnada içeri çalışan alınmamalıdır.
6. Asansör düğmesi, tutma kolu vb. ortak kullanım alanları, temizlik görevlileri tarafından;
i. Düşük risk grubunda her üç saatte bir,
ii. Orta risk grubunda her iki saatte bir,
iii. Yüksek risk grubunda her saat başında, dezenfeksiyon ürünleri ve/veya çamaşır suyu, deterjanlı bez ile temizlenmesi sağlanmalıdır.
7. Çalışanların kullanabilmesi için asansörlerin kapı girişinde en az bir adet, etanol bileşiklerinde en az %78 alkol yoğunluğuna sahip veya 2-propanol(izopropil) alkol bileşiklerinde en az %70 alkol yoğunluğuna sahip el dezenfektanı bulundurulmalı ve her çalışanın asansöre binmeden önce mutlaka el dezenfektanı ile ellerini dezenfekte etmesini sağlanmalıdır. El dezenfektanları;
i. Düşük risk grubunda en az manuel
ii. Orta risk grubunda en az pedal
iii. Yüksek risk grubunda da en az temassız tipte dezenfeksiyon kutularında bulundurulmalıdır. (El dezenfektanı kullanımı hakkındaki kurallar için Dezenfeksiyon bölümüne gidiniz.)
8. Asansör kapı girişinde çalışanların kullanabilmeleri için;
i. Düşük risk grubunda 3 katlı cerrahi maske,
ii. Orta risk grubunda 3 katlı cerrahi maske ve siperlik,
iii. Yüksek risk grubunda 3 katlı cerrahi maske veya ffp2 standardında maske ve siperlik, bulundurulmalıdır. Maskesi ve siperliği olmayan çalışan veya maskesini değiştirmek isteyen çalışan maskesini ve siperliğini taktıktan sonra asansöre binmelidir.
9. Asansör kapı girişinde atık maske ve eldiven, ve diğer kişisel hijyen ürünlerin atılabileceği atık kutusu konulmalıdır. Atık kutularının maske ve siperlik noktalarına konulması faydalıdır. Atık kutuları %80 dolduğunda, temizlik görevlileri tarafından atık kutusu içindeki torba ikinci bir torbaya alınmalı ve 72 saat bekletileceği atık alanına götürülmelidir.
10. Asansör içine temiz hava girişi sağlayan havalandırmanın sürekli olarak çalışması sağlanmalıdır. (Havalandırma sistemleri ile ilgili detaylı bilgiye Havalandırma Sistemleri bölümünden ulaşabilirsiniz.) Asansör havalandırma sistemleri her vardiyadan önce 2 saat süreyle tam seviye çalıştırılmalı, çalışanlar içeride iken en düşük seviyede çalışmaya devam etmelidir. Her vardiya sonrası ve dezenfekte işlemi tamamlandıktan sonra tekrar 2 saat tam seviye çalıştırılmalı ve gece boyunca düşük seviyede kapatmadan çalıştırılmaya devam edilmelidir.
11. COVID-19 ile ilgili uyulması gereken kuralları içiren afiş ve bilgilendirme yazıları, asansör kapı girişlerine ve asansör içine çalışanların görebileceği büyüklükte asılmalıdır.
12. Çalışanların kurallara uyup uymadığı denetlenmelidir. Kurallara uymayan çalışanlar uyarılmalı, uymayanlar hakkında disiplin hükümleri uygulanmalıdır.
B. Çalışanların asansörlerde uyması gereken kurallar
1. Asansörü mümkün olduğu kadar az kullanmalıdır.
2. Çalışan asansöre binmeden önce asansör önündeki el dezenfektanı ile elini dezenfekte etmelidir.
3. Çalışan asansör zemindeki işaretlemelere uygun olarak durmalıdır.
4. Çalışanlar asansörlerde,
i. Düşük risk ve orta risk grubunda 3 katlı cerrahi maske veya ffp1 standardında maske,
ii. Orta risk grubunda 3 katlı cerrahi maske veya ffp1 standardında maske ve siperlik,
iii. Yüksek risk grubunda ffp2 standardında maske ve siperlik, kullanmak zorundadır. Maskesi nemlenmiş ise asansör girişinde var olan maske kutusundan yeni maske alarak takmalı, nemlenmiş olan maskeyi ise maske kutusunun yanında bulunan atık kutusuna atmalıdır.
5. Çalışanlar asansörlerde mümkünse hiç konuşmamalıdır, konuşması zorunlu ise bağırarak veya ağzından damlacıklar çıkmasına sebep olacak şekilde konuşmamalıdır.
6. Çalışanlar asansörde elini ağzına, burnuna, kulağına ve gözüne götürmemelidir.
7. Çalışanlar asansörde hapşıracağı veya öksüreceği zaman hemen ağzını tek kullanımlık mendil veya kolunun iç kısmı ile kapatmalıdır.
8. Çalışanlar asansörün iç duvarlarına dokunmamalı, asansör içindeyken sırtı diğer kişilere dönük ve asansör tabanına bakacak şekilde başını eğik tutmalıdır